COP Rendszertechnika Kft. - minden, ami Zubadan.
Tudásbázis regisztrációért keressen minket az alábbi elérhetőségeken:

Mitsubishi Electric Zubadan hőszivattyúk 
magyarországi forgalmazója és szervize

Iroda: 2013 Pomáz, Kőfaragó u.16.


Elérhetőségek:

Iroda: 2013 Pomáz, Kőfaragó u.16.

+36 1 353 9375

Szerviz: 
szerviz@hoszivattyuszakerto.hu 
(munkaidőben, munkaidőn túl)

Ügyvezető igazgató, kereskedelem:
Kiss Gábor  +36 20 500 9485

Klíma és hőszivattyú értékesítés:
+36 20 432 7842;Amennyiben webáruházunkba szeretne belépni:
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Tudásbázis

Valahol Japánban...

Tokyo
JapanMűszaki ismeretek

Ha műszaki kérdései vannak a levegő-víz hőszivattyúval kapcsolatban, akkor ezen az oldalon talál rá megfelelő választ. Pl. Szükség van-e a hőszivattyúknál puffertárolóra? Mi a különbség a Zubadan inverter és a Power inverter között? Mennyi idő alatt tudja leolvasztani magát a Zubadan hőszivattyú?

Mi az a COP érték?
Coefficience of performance, azaz„jóságfok” vagy más néven hatékonysági mutató: azt mutatja, hogy a készülék 1kW felvett elektromos áram segítségével, mekkora energiatermelésre, hőteljesítmény leadására képes. Levegő-víz hőszivattyúk átlag 3,5-4-es COP értékkel működnek. A Mitsubishi Electric levegő-víz hőszivattyúk COP értéke ennélmagasabb: átlag 4,1 -4,9. Azaz 1 kW felvett villamos energia segítségével3,1-3,9 kW energiát képes megtermelni.Fontos, hogy ez egy adottpillanatban leadott érték mutatója, ezért az európai uniós szabályozás rögzíti,milyen értékek mellett kell a gyártóknak a COP értékeket közzétenni.
Mi a különbség a Zubadan inverter és a Power inverter között?
A Mitsubishi Electric kétféle technológiával gyárt levegős hőszivattyúkat. A „Power Inverter" levegős hőszivattyúk a hagyományos technikát képviselik, vagyis a külső hőmérséklet függvényében a leadott fűtőteljesítményük csökken; a csökkenést jellemzi, hogy a névleges +7°C hőmérsékleten rendelkezésre álló teljesítményük -15°C téli körülmény mellett nagyjából a felére esik vissza. A jelenleg kapható levegő-víz hőszivattyúk gyakorlatilag ezt a megoldást képviselik, ezért szerelik fel - kényszerből - a hagyományos hőszivattyúkat kiegészítő elektromos fűtésekkel. A Zubadan hőszivattyúkban alkalmazott egyedülálló, világszabadalmzatatott Flash Injection technológia kifejlesztésével a levegős hőszivattyúk korábbi teljesítmény csökkenése megszűnt; a Zubadan hőszivattyúk állandó, maximális névleges teljesítmény leadásra képesek -15°C külső hőmérsékletig. A Flash Injection technika másik kiemelkedő előnye a -28°C-os kibővített üzemtartomány lett, ami a hagyományos hőszivattyúknál mindössze maximum -20°C.A Zubadan levegő-víz hőszivattyúk Flash-Injection szabályzása valóban szükségtelenné teszi a kiegészítő elektromos fűtések alkalmazását, a hőszivattyú hatásfoka messze túllépi a hagyományos levegős hőszivattyúk elektromos rásegítéses COP értékét. Mi a Flash Injecion szabályzás? Miért nincs szükség elektromos segédfűtésre a Zubadan levegős hőszivattyúknál?
Mi az a Flash Injection szabályzás?
A Mitsubishi Electric által kifejlesztett Flash Injection technológia, a hűtőközeg speciális befecskendezését jelenti, melynek köszönhetően a Zubadan inverteres levegő-víz hőszivattyúnak nem csökken a teljesítménye az egyre alacsonyabb külső hőmérséklet esetén sem, vagyis -15°C külső hőmérséklet esetén is 100% teljesítmény áll rendelkezésre bármiféle elektromos rásegítő fűtés nélkül. A befecskendezés lényege, hogy a hagyományos technikákhoz képest nem csak folyadék, vagy csak gőz halmazállapotú hűtkőközeget fecskendeznek be, hanem ún. nedves gőz állapotban történik az extra mennyiségű hűtőközeg bejuttatása. A Flash Injection technológia további előnye, hogy a Zubadan levegő-víz hőszivattyú garantált működési tartománya -25°C , melynél a hőszivattyú még mindig 75% teljesítmény leadására képes, ráadásul a Zubadan levegős hőszivattyú -25°C hőmérséklet alatt a sem áll le. A Flash Injection befecskendezés lényege, hogy a különleges - cső a csőben - HIC hűtőköri hőcserélőn keresztül áramoltatatott R410a hűtőközeg egy extra befecskendező csonkon keresztül is be tud áramolni a kompresszorba, lehetővé téve az extra hidegben történő indítást is. A Zubadan hűtőkörfolyamat a HIC-utóhűtővel és a Flash Injection kompresszorral még alacsony hőmérsékleten is stabilan tartja a hűtőközegtömeg-áramot, elkerüli a túlzottan magas "forrógáz-hőmérsékletet"; ezzel garantálva a magas fűtőeljesítményt.
Szükség van-e a hőszivattyúknál puffertárolóra?
A puffertartály megléte vagy hiánya a hőszivattyús rendszerek érzékeny pontja. Korábban a gyártók, illetve a forgalmazók a fűtési rendszerek víztérfogata alapján, illetve a hőszivattyú kompresszorának óránkénti megengedett ki- és bekapcsolásai alapján írták elő a puffertárolók használatát. Az elmúlt évek hőszivattyús tapasztalata alapján a puffertartályok szükségességét ma már egész más szempontok határozzák meg. A levegős hőszivattyúkban általános megoldás lett az inverter használata, melynek segítségével a kompresszor indítási mechanikus terhelése, valamint a hálózatot érő áramlökés gyakorlatilag megszűnt - így az óránkénti ki- és bekapcsolások darabszámát már nem szükséges szorosan a puffertartályhoz kötni. A fűtési rendszer víztérfogatának minimális nagysága sem feltétlen követelmény ma már, viszont megjelentek a hőszivattyú gazdaságos üzemére vonatkozó javaslatok, előírások, melyek egyértelműen befolyásolják a puffer tárolók létét. A puffertartály tehát nem egy szükséges rossz, hanem egy lehetőség a fűtési rendszer még gazdaságosabb üzemeltetésének javítására.    
Mennyi idő alatt tudja leolvasztani magát a Zubadan hőszivattyú?
A levegős hőszivattyúk egyik legérdekesebb és egyben kiemelkedő fontossággal bíró üzemmódja a leolvasztás. Miközben a hőforrásul szolgáló levegő a környezeti hőmérsékletnél 5-8 C°-al hidegebb hőcserélő felületen áthalad, a benne lévő pára lecsapódik - megfagy. A külső hőmérséklet és páratartalom függvényében több-kevesebb jég képződik, mely egy bizonyos mértéket meghaladva már kedvezőtlenül befolyásolná a hőszivattyú működését. Ahhoz, hogy a keletkezett jeget a hőszivattyú el tudja távolítani, leolvasztási üzemmódba kapcsol, az addig hőfelvételre használt kültéri egység hőcserélőjét fűteni kezdi, leolvasztva ezzel a felhalmozódott jeget. A Zubadan hőszivattyú a Flash-Injection szabályzásának révén alig több, mint 2 perc alatt leolvasztja az eljegesedett hőcserélőt, lehetővé téve az újabb nagy-hatásfokú fűtési üzemet. A leolvasztások időben ismétlődnek, azt, hogy milyen gyakran követik a leolvasztások egymást több tényező is befolyásolja; pl. leadott fűtési teljesítmény, külső hőmérséklet, páratartalom. A Mitsubishi Electric Zubadan levegős hőszivattyú intelligens leolvasztási funkcióval rendelkezik, vagyis a beépített mérő, érzékelő elemek segítségével kizárólag a szükséges mennyiségben történik leolvasztás; az egyes olvasztási ciklusok idejét a berendezés a korábbi periódusok adatainak felhasználásával állapítja meg. Így olvaszt le a Zubadan hőszivattyú -14 °C-ban: Zubadan leolvasztás:
Miért van szükség HIC hőcserélőre?
A Zubadan kültéri egység kulcsfontosságú eleme a HIC - Heat Interchange hőcserélő. A hatékonyság növelése, valamint a kompresszor terhelésének csökkentése érdekében a HIC hőcserélő a folyadék halmazállapotú hűtőközeg egy részét folyadék-gáz vegyes halmazállapotba transzformálja, így téve lehetővé a Mitsubishi Electric Zubadan berendezésekben egyedülállóan alkalmazott ún. Flash Injection-t, vagyis a vegyes folyadék és gőz halmazállapotú hűtőközeg befecskendezést.
Milyen kialakítású egy gazdaságos üzemű hőszivattyús használati melegvíz tároló?
Kizárólag csak a fűtési és hűtési igényhez jól kiválasztott gép teljesítménye minden bizonnyal kevés a komfortos igényeket kielégítő HMV-termeléshez. A kisebb fűtőteljesítmény, alacsonyabb víz hőmérsékletés jóval kisebb „delta T" miatt nagyobb tároló beépítése javasolt, melyet természetesen például napkollektor alkalmazásával szintén lehet fűteni. Sajnálatos módon csak igen kevés tartálygyártó készít kifejezetten hőszivattyúkhoz való - vagyis jócskán megnövelt felületű - indirekt hőcserélős tárolót, melyeket egyébként épp borsos árukról lehet felismerni. Jól bevált megoldásként terjedőben van a külső lemezes hőcserélővel történő HMV-készítés, ez azonban csak kiválasztó programban történő ellenőrzés után célszerű beépíteni.
Hogyan működik a levegős hőszivattyú?