COP Rendszertechnika Kft. - minden, ami Zubadan.
Tudásbázis regisztrációért keressen minket az alábbi elérhetőségeken:

Mitsubishi Electric Zubadan hőszivattyúk 
magyarországi forgalmazója és szervize

Iroda: 2013 Pomáz, Kőfaragó u.16.


Elérhetőségek:

Iroda: 2013 Pomáz, Kőfaragó u.16.

+36 1 353 9375

Szerviz: 
szerviz@hoszivattyuszakerto.hu 
(munkaidőben, munkaidőn túl)

Ügyvezető igazgató, kereskedelem:
Kiss Gábor  +36 20 500 9485

Klíma és hőszivattyú értékesítés:
+36 20 432 7842;Amennyiben webáruházunkba szeretne belépni:
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Tudásbázis

Valahol Japánban...

Tokyo
JapanÁltalános ismeretek

Ha általános kérdései vannak a hőszivattyúval kapcsolatban, akkor ezen az oldalon talál rá megfelelő választ. Pl. Mi a hőszivattyú? Hogyan működik a levegős hőszivattyú? Miért nincs szükség elektromos segédfűtésre a Zubadan levegős hőszivattyúknál? Tud-e használati melegvizet készíteni a Zubadan hőszivattyú?


Mi a hőszivattyú?
Az energiáért nem kell messzire menni, hiszen benne van a levegőben, a természet ingyenes hőenergiát szolgáltat számunkra. A hőszivattyúra azért van szükség, hogy ezt az energiát fűtésre és melegvíz előállítására fordíthassuk. A hőszivattyú az a berendezés, ami a környezete alacsony hőmérsékletű hőjét elektromos segédenergia felhasználásával magasabb hőmérsékleten képes kinyerni. A fizikában az abszolút nulla fok az a hőmérséklet, amelynél a testből nem nyerhető ki hőenergia; ez a Celsius skálán a -273°C. Minden, ami ennél a hőmérsékletnél magasabb hőfokú, hőenergiával rendelkezik; vagyis a -25°C-os levegő egy igen magas hőtartalmú közeg. Ahhoz, hogy ezt a „magas" hőtartalmat hasznosítani tudjuk - azaz pl. a padlófűtésünkbe vezethessük be - segédenergia felhasználásával egy ún. hűtő körfolyamatban emeljük meg hőmérsékletét, mely eredményeként a keletkező 35°C-os víz már tökéletesen megfelel az energiatakarékos fűtés céljára. A hőtartalommal rendelkező közegek szerint alapvetően háromféle hőszivattyút különböztethető meg:   a levegős hőszivattyúk, vagy más néven levegő-víz hőszivattyúk, a hőszivattyút körülvevő levegőből képesek a hőt kinyerni      a geotermikus hőszivattyúk a földkéreg hőjét képesek hasznosítani nyílt rendszerben a talajvíz közvetlen kitermelésével, illetve lefúrt, zárt rendszerben talajszondák teszik lehetővé a hő kinyerését     a hidrotermikus hőszivattyúk általában a felszíni vizek hőjét képesek hasznosítani  
A hőszivattyú típusai
Geotermikus hőszivattyúkLevegő-víz hőszivattyúkLevegő-levegő hőszivattyúkVíz-víz hőszivattyúk Geotermikus hőszivattyúk: a legismertebb hőszivattyú típus. A geotermikus hőszivattyú - nevéből adódóan - a föld hőjét hasznosítja, abból vonja el a hőt. Két típusa van: a talajkollektoros és a talajszondás hőszivattyú. - A talajkollektoros hőszivattyú esetén körülbelül 1,5 méteres mélységben vízszintesen fektetik le a csöveket. Ezt a földréteget a nap közvetlenül melegíti.  - A talajszondás hőszivattyú esetében függőlegesen fúrnak le 60-100-150 méteres mélységbe. Jelentősen függ az adott hely geológiai adottságaitól. A lefúrt talajszondák számát a hőigény nagysága határozza meg.Fontos, hogy a talj hőháztartása egyensúlyának érdekében az elvont hőt visszatápláljuk a földbe, ezért hűtésre és fűtésre is egyaránt használjuk.Telepítése, kialakítása a fúrási- és földmunkák miatt igen drága, üzemeltetési költsége közepes. Levegő-víz hőszivattyúk: a legelterjedtebb hőszivattyús típus az egyszerű telepítése, kis helyigénye miatt. A kültéri levegőből vonják el a hőt, és a víz, mint közvetítő közeg segítségéveljuttatja el azt a beltérbe. A hagyományos levegő-víz hőszivattyúk esetén minél alacsonyabb a külső hőmérséklet annál nagyobb energiára van szükség a hőelvonáshoz, ezért ezeknél a készülékeknél gyakran alkalmaznak kiegészítő fűtést. A Mitsubishi Electric Zubadan hőszivattyúk ezzel szemben egyedülálló, világszabadalmaztatott technológiájuknak köszönhetően -15 C˚-ig képesek állandó teljesítményt nyújtani a nélkül, hogy fokozattabb energiafelhasználást igényélnenének. Így biztosítják egyedülálló, gazdaságos működésüket.Beruházási és üzemeltetési költséget együtt tekintve ez alegolcsóbb megoldás a családi házak számára. Hűtésre, fűtés, használati melegvíz készítésre egyaránt kiváló. Önállóan és hibrid – meglévő fűtési rendszerrel együtt - üzemmódban is használható.Megkülönböztetjük osztott (split) vagy monoblokkos (kompakt) rendszert aszerint,  hogy a hőcserélő a beltérben vagy a kültéri egységben kerül elhelyezésre. Víz-víz hőszivattyúk: a talajvízből vonnak el hőt. A kútfúrás miatt e rendszer beüzemelési költsége is igen drága. Két kutat kellfúrni: az egyikkel kinyerjük a vizet, a másikkal pedig visszajuttatjuk a talajba azt. Hűtésre és fűtésre is egyaránt használható.Levegő-levegő hőszivattyú: az a szerkezet, amely a kültéri levegőből vonja el a hőt, és azt eljuttatja egy más helyen lévő levegőnek és ott leadja. Tipikus levegő-levegő hőszivattyúk a fűteni és hűteni képes klímaberendezések.
Mik a hőszivattyú előnyei?
Költségtakarékosság: az energiafelhasználás költségeinek jelentős megtakarítása. Ez a megtakarítás folyamatosan növekszik a várható gázár növekedés mértékétől függően.Egész évben képes közvetett módon kiaknázni a nap energiáját, nem függ a pillanatnyi napsugárzás erősségétől, mivel a környezetben eltárolt talajhő-energiát hasznosítja.Segítségével alacsony hőmérsékletszintű hőforrásokból is kinyerhető hő, illetve hulladékhőt hasznosíthatunk.Amennyiben a fűtést teljes egészében a hőszivattyú végzi (monovalens rendszer), nincs szükség kéményre, a helyszínen nincs károsanyag kibocsátás, környezet szennyezés!Új építményeknél gázbevezetési költség megtakarítás.Fűtés, hűtés, melegvíz készítés egy készülékkel megoldható.Hőszivattyúval épületek komplett légkondicionálása, hűtése is megoldható falfűtés, vagy fain-coll alkalmazásával.
Geotermikus hőszivattyú helyett jobb a Zubadan levegő-víz hőszivattyú?
Magyarországon a geotermikus hőszivattyúk terjedtek el korábban, melynek oka valószínűleg az akkor még hiányzó egyéb hatékony hőszivattyús megoldások is lehettek. A levegős hőszivattyú időközben technológiai megújuláson mentek keresztül, azonban a geotermikus hőszivattyúkkal versenyképes megoldások csak nemrég jelentek meg - hazánkban. (A Mitsubishi Electric Zubadan levegő-víz hőszivattyúja már az 1990-es években debütált Japánban, a most kapható Zubadan berendezések már a 3. generációs levegős hőszivattyút jelentik.) Addig, míg a Flash Injection technológiának felszerelt Zubadan levegő víz hőszivattyú szezonális COP értéke min. 3,5; egy szondás geotermikus hőszivattyú szezonális COP értéke jellemzően 4,0 körül alakul - azonos épületoldali gépészeti kapcsolást feltételezve (pl. mindkét rendszer alacsony hőmérsékletű padlófűtésre dolgozik). A szondás geotermikus hőszivattyú szezonális hatásfoka COP 4,0 körül alakul természetesen figyelembe véve a geotermikus rendszer üzemeltetéséhez szükséges vízoldali keringető szivattyúk (szondaköri szivattyú, primer és/vagy szekunder keringető szivattyúk) járulékos teljesítmény felvételeit is - hiszen az általuk fogyasztott elektromos energia díját is ki kell fizetni. Mit jelent a felhasználónak a két rendszer közti minimális COP 0,5 különbség? A szondás geotermikus hőszivattyú és a Zubadan levegős hőszivattyú közti szezonális üzemeltetési költségkülönbség olyan alacsony, hogy a beruházási költség többlet a hőszivattyúk élettartamán sem tud megtérülni; azaz a drágább, de csak némileg gazdaságosabb szondás geotermikus rendszer nem térül meg a Zubadan levegős hőszivattyúhoz képest. A geotermikus hőszivattyú extra beruházási költsége a Zubadan levegős hőszivattyúhoz képest a berendezés élettartama alatt SEM térül meg, pénzügyi oldalról a Zubadan levegős hőszivattyú egyértelműen jobb döntés, mint a geotermikus hőszivattyú.
Hogyan működik a levegős hőszivattyú?
A hőszivattyú működési elveA hőszivattyúk működésének kulcsa a bennük lévő hűtőközegben rejlik. A hűtőközegnek köszönhetően az egészen alacsony hőmérsékletű -25°-os levegőből is kinyerhetjük a hőt úgy, hogy a kültéri egységen átáramoltatott -33°C-os hűtőközeget a levegő -25°C-ra melegíti fel, miközben a levegő maga -33°C-ra hűl le. Ezért van az, hogy a levegős hőszivattyúk közvetlen közelében jóval hidegebb van, mint a kert egyéb részein; ezért kiemelkedő fontosságú a levegős hőszivattyú kültéri egységének jól szellőző elhelyezése. A hőszivattyú alapvető részei a kültéri egység, melyben a hűtőközeg áramoltatását végző kompresszor is megtalálható, a beltéri egység, melyben a hűtőközegből melegvíz keletkezik, illetve a hűtőköri csővezeték, melyen keresztül a nagynyomású hűtőközeg jut el a beltéri egységhez. 1. Zubadan levegő víz hőszivattyú kültéri egység 2. Használati melegvíz tároló 3. Padlófűtés 4. Használati melegvíz csapolók 5. Radiátor A levegős hőszivattyú látszólag lehetetlen dologra képes: egy kilowatt villamos energiából akár négyszer-ötször annyi  fűtési (hűtési) energiát képes az épület falán belülre juttatni, mivel a szükséges teljesítménynek a 80 %-át a környezeti levegő hőtartalmát hasznosítva a környezetből nyeri, ahol a hő egész évben korlátlanul rendelkezésre áll. Ez valóban energiatakarékos és környezetkímélő megoldás, miközben energiaszámlája közel 40%-al alacsonyabb lehet! A Mitsubishi Electric Zubadan levegős hőszivattyúval a fűtés kimagaslóan hatékony és kényelmes. Hőszivattyúink a korszerű klímaberendezésekből ismert legmodernebb inverteres technológiát alkalmazzák. Fokozat nélküli szabályozás gondoskodik arról, hogy a rendszer csak annyi hőenergiát biztosítson, amennyire éppen szükség van. A Mitsubishi Electric Zubadan hőszivattyúra váltva környezetkímélő módon oldhatja meg fűtését és egész évben pénzt takaríthat meg. Ha kiváncsi akciós akciós Zubadan hőszivattyú árainkra, akkor tekintse meg itt.
Tud-e használati melegvizet készíteni a Zubadan hőszivattyú?
A Zubadan levegő víz hőszivattyú - tisztán hőszivattyúsan, vagyis bármiféle elektromos kiegészítő fűtés nélkül - 60°C-os melegvíz előállítására is képes. A befecskendezős Flash Injection technológia révén a levegős hőszivattyúktól nem megszokott, igen magas hőmérsékletű használati melegvíz is előállítható. Részletek a Flash Injection technológiáról a Tudásbázisban. Természetesen az elegendő mennyiségű használati melegvíz biztosításának ésszerűbb megoldása is van, mintsem a tárolt víz hőfokának 60°C-ra történő emelése. A hőszivattyús rendszerekben javasolt beállított használati melegvíz hőmérséklet 42-45°C, amivel a hőszivattyús melegvíz készítés elektromos energia felhasználása is még jól kézben tartható.     
Miért nincs szükség elektromos segédfűtésre a Zubadan levegős hőszivattyúknál?
A Zubadan levegő-víz hőszivattyúban nincs beépítve semmilyen elektromos segédfűtés, mivel a Mitsubishi Electric Zubadan hőszivattyú -15°C-ig állandó teljesítménye szükségtelenné teszi az elektromos rásegítést. A hagyományos levegős hőszivattyúk fűtési teljesítménye a névleges értékük felére esik esik le -15°C-ban, azaz egy 14kW névleges teljesítményű levegős hőszivattyú a nagy hidegben már csak 7-8kW fűtési teljesítmény leadására képes. Ahhoz, hogy a hagyományos hőszivattyúk -15°C-ban is képesek legyenek fűteni a gyártók kiegészítő fűtőpatronokat építenek berendezéseikbe, melyek üzemeltetése egyértelműen lerontja a rendszer hatásfokát, azaz a szezonális COP értékét. A Mitsubishi Electric  által kifejlesztett Flash Injection befecskendezős technológia és a HIC hőcserélő együttes alkalmazásának köszönhetően a Zubadan hőszivattyú - tisztán hőszivattyúsan - is képes biztosítani a mindenkori szükséges fűtőteljesítményt. , elkerülve ezzel a gazdaságtalan kiegészítő elektromos segédfűtés alkalmazását. Az egyre alacsonyabb külső hőmérséklet esetén a kültéri egység kompresszora egyre magasabb teljesítményfelvétellel reagál, azonban a befecskendezésnek köszönhetően az így előállított extra teljesítmény COP értéke még mindig jóval meghaladja a kiegészítő elektromos fűtéssel elérhető rásegítéses rendszer jóságfokát. Egy hagyományos levegős hőszivattyúval összehasonlítva a különbség szembetűnő; addig, míg a Zubadan befecskendezős levegős hőszivattyú egy adott teljesítményigényt kizárólag hőszivattyúsan elégít ki addig az elektromos segédfűtéssel felszerelt egyéb levegős hőszivattyú csak vegyes, vagyis hőszivattyús és elektromos teljesítménnyel képes megoldani a feladatot. Az, hogy milyen külső hőmérsékletnél, vagy milyen teljesítményigénynél kapcsol be a beépített elektromos fűtés, több paraméter függvénye. Egy azonban biztos; amikor az elektromos fűtés rásegít, az eredő COP érték jóval a tisztán hőszivattyús üzem COP értéke alatt mozog.
Zubadan hőszivattyú felújításhoz és új épületbe is!
A Mitsubishi Electric Zubadan hőszivattyúk a meglévő házak felújításakor és az újonnan épülő házakba történő beépítéskor is egyaránt kiválóan alkalmazhatók. Az adott épület vonalaihoz illeszkedő tervezés, a hosszú vezetékek és a készülék kompakt mérete nagyfokú rugalmasságot és mozgásteret biztosít az építtetőnek. Bármilyen kis telekről is legyen szó, a tetőn vagy a hátsó udvarban biztosan talál megfelelő helyet a halk hőszivattyú elhelyezésére.  Felújítás - meglévő épületek A Zubadan hőszivattyúk probléma nélkül integrálhatók a meglévő fűtési rendszerbe. A meglévő fűtési rendszer egyszerűen átalakítható energiatakarékos fűtési rendszerré, használati melegvíz előállítással együtt. A telepítés költségeit csökkenti, hogy a meglévő tartályok, szivattyúk, keverőszelepek és szabályozó készülékek a legtöbb esetben újra felhasználhatók. Új épületek Jövőbe tekintő fűtés és klimatizálás az építkezés kezdetétől fogva. A Zubadan levegő-víz hőszivattyúk rendkívül egyszerűen alkalmazhatók, mivel a rendszer valamennyi alkatrésze a tervezési fázisban kiválasztható, és a hozzá tartozó felületi padló-, fal- és mennyezetfűtés az előremenő hőmérsékletnek megfelelően tervezhető. A használati melegvíz előállítása gazdaságos módon történik. További kényelmet jelent a hőszivattyú hűtési funkciója, mellyel a szobák nyáron energiatakarékosan klimatizálhatóak.
Milyen előnyei vannak a Zubadan hőszivattyúnak?
A Zubadan hőszivattyúk -25° C-os külső hőmérsékletig képesek a helyiség fűtéséről gondoskodni, rendelkeznek a levegős hőszivattyúk minden előnyével, ám több dologban is felülmúlják azt, hiszen a levegős hőszivattyúk között is van különbség. Nagy teljesítményű A Zubadan levegő-víz hőszivattyú -15° C-on is 100 % teljesítmény leadására képes - szemben a hagyományos levegős hőszivattyúkkal - tisztán hőszivattyúsan kiegészítő elektromos segédfűtés nélkül. Gyors A Zubadan hőszivattyú képes néhány perc alatt felfűteni a helyiséget, ezt a gázfűtésnél gyorsabban és olcsóbban teszi. Télálló A kültéri egységeknek elsősorban fagypont alatt kell a legjobb teljesítményt nyújtaniuk. Az ötletes és világszabadalmaztatott alacsony hőmérsékletű hűtési teljesítményével a Zubadan hőszivattyú még igen alacsony külsőhőmérséklet esetén is magabiztosan gondoskodik a fűtendő helyiség kellemes hőmérsékletéről, működése -28°C-on is garantált. Energiatakarékos Ha Ön az energiatakarékosságra nagy hangsúlyt fektet, akkor ez a hőszivattyú ideális választás! A Zubadan hőszivattyúk a leggazdagságosabban üzemeltethető készülékeknek járó A-energiaosztályú besorolással rendelkeznek. Optimalizált leolvasztási funkció Ha fagypont alatt a levegőben lévő pára a kültéri egységre fagy, akkor automatikusan bekapcsol az optimalizált leolvasztási funkció, gondoskodva az állandó energiahatékonyságról és fűtési teljesítményről. A Zubadan technológiával a kültéri egység különösen gyorsan és hatékonyan leolvasztható, ezáltal a rendszer néhány perc múlva ismét teljes fűtési teljesítménnyel működhet.
Miért megbízható és biztonságos a Zubadan hőszivattyú?
BIZTONSÁG, MEGBÍZHATÓSÁG Az elmúlt időszakok gázbeszerzési  problémái egyértleműen rávilágítottak a földgáz, mint jelenlegi elsőrendű fűtési energiahordozó bizonytalanságaira. Azokban az országokban, ahol földgáztározók állnak rendelkezésre, a gázhiány ideig-óráig kezelhető, azonban ezek kapacitása is igen véges. Egyértlemű alternatívaként kínálkozik a megújuló energia felhasználása, köztük is vezető szerepben tűnnek ki az AEROTHERMIA képviselői, vagyis a levegő-víz hőszivattyúk. (Európa Parlament 2008.december 17.-i állásfoglalása szerint a megújuló energiforrásokat három kategóriába sorolták, mégpedig: AEROTHERM (Aerotermális, Aerotermia): levegő-víz hőszivattyúkGEOTHERM (Geotermális, Geotermia): geotermikus hőszivattyúk HYDROTHERM (Hidrotermális, Hidrotermia): víz-víz hőszivattyúkA Mitsubishi Electric Zubadan levegő-víz hőszivattyú szakított minden korábbi negatív, a levegős hőszivattyúkra jellemző tulajdonsággal, és egyedülűálló technológiájával a hőszivattyúk élvonalába emelte a Mitsubishi Electric hőszivattyúkat.BIZTONSÁGOS:mert az egyedülálló Flash-Injection szabályzásának köszönhetően a hőszivattyú leadott fűtési teljesítménye -15°C-ig ÁLLANDÓ; eddig ez első és egyetlen levegős hőszivattyú ilyen tulajdonsággal, MEGBÍZHATÓ:Mert -28°C-ig kizárólag a hőszivattyúzásnak köszönhetően, tisztán hőszivattyúsan képes fűteni, vagyis a szélsőséges magyarországi téli viszonyok között is megnyugtatóan fűti otthonunkat. (Megj. a Zubadan hőszivattyút a Japán Hokkaidó szigetén tesztelték, ahol a tél igen zord, jelentős havazással.)
A gazdaságos hőszivattyú épület igényei
A hőszivattyúkat jól hőszigetelt épületre és alacsony hőmérsékletű felületfűtésre és -hűtésre érdemes alkalmazni!Befolyásolja a kiválasztást, hogy van-e, illetve akarunk-e kazánt, ezáltal monovalens vagy bivalens (HIBRID) üzemeltetési módot akarunk-e alkalmazni.A gép teljesítményének meghatározásához a lehető legpontosabban meg kell határozni az épület téli fűtési hőszükségletének és nyári hőterhelésének értékét. Az épületek egyre fokozottabb hőszigeteltségével a hőszükséglet nagymértékben, a hőterhelés viszont csak minimális mértékben csökken, ezért lehet, hogy a hőterhelés fogja meghatározni a szükséges gépteljesítményt. A fűtési és hűtési igény csökkentési lehetőségeit egyeztetni kell az építtetővel, amelynek nemcsak beruházási, hanem (sőt elsősorban) üzemeltetési költségvonzatai vannak!Ma már nem lehet „kapásból" azt mondani, mint a kazánoknál szokásos, hogy jó lesz egy 24 vagy 40 kW-os készülék. A fajlagos fűtési hőszükséglet a régebbi (B30-as tégla és gerébtokos ablakok korszakában) 50-60 W/m3 helyett 15-20 W/m3, fokozottabb hőszigetelés és hővisszanyerős lakásszellőztetés esetén pedig 10 W/m3 körül adódik.A hőszivattyú még gazdaságosabb üzemeltetéséhez ajánlott a beltérben puffertartályt alklamazni.>>
Mire figyeljek klíma vásárlásakor? Mit és hol érdemes venni? Az egyes klíma típusok