COP Rendszertechnika Kft. - minden, ami Zubadan.
Tudásbázis regisztrációért keressen minket az alábbi elérhetőségeken:

Mitsubishi Electric Zubadan hőszivattyúk 
magyarországi forgalmazója és szervize

Iroda: 2011 Budakalász, József Attila u. 75.
Megközelítés: A József Attila utcáról a Renault 
Autószalon és benzinkút közötti kis útra kell 
lekanyarodni, és kb. 50 méter után balra a 
sorompónál befordulni, majd rögtön jobbra 
és a harmadik, utolsó épület vagyunk mi.Elérhetőségek:

info@hoszivattyuszakerto.hu


Iroda:
2011 Budakalász, József Attila u. 75.
 
+36 1 353 9375

Szerviz: 
szerviz@hoszivattyuszakerto.hu 
(munkaidőben, munkaidőn túl)

Ügyvezető igazgató, kereskedelem:
Kiss Gábor  +36 20 500 9485

Klíma és hőszivattyú értékesítés:
+36 20 432 7842;Amennyiben webáruházunkba szeretne belépni:
Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Tudásbázis

Valahol Japánban...

Tokyo
JapanÁltalános ismeretek

Ha általános kérdései vannak a hőszivattyúval kapcsolatban, akkor ezen az oldalon talál rá megfelelő választ. Pl. Mi a hőszivattyú? Hogyan működik a levegős hőszivattyú? Miért nincs szükség elektromos segédfűtésre a Zubadan levegős hőszivattyúknál? Tud-e használati melegvizet készíteni a Zubadan hőszivattyú?


Mi a hőszivattyú?
Az energiáért nem kell messzire menni, hiszen benne van a levegőben, a természet ingyenes hőenergiát szolgáltat számunkra. A hőszivattyúra azért van szükség, hogy ezt az energiát fűtésre és melegvíz előállítására fordíthassuk. A hőszivattyú az a berendezés, ami a környezete alacsony hőmérsékletű hőjét elektromos segédenergia felhasználásával magasabb hőmérsékleten képes kinyerni. A fizikában az abszolút nulla fok az a hőmérséklet, amelynél a testből nem nyerhető ki hőenergia; ez a Celsius skálán a -273°C. Minden, ami ennél a hőmérsékletnél magasabb hőfokú, hőenergiával rendelkezik; vagyis a -25°C-os levegő egy igen magas hőtartalmú közeg. Ahhoz, hogy ezt a „magas" hőtartalmat hasznosítani tudjuk - azaz pl. a padlófűtésünkbe vezethessük be - segédenergia felhasználásával egy ún. hűtő körfolyamatban emeljük meg hőmérsékletét, mely eredményeként a keletkező 35°C-os víz már tökéletesen megfelel az energiatakarékos fűtés céljára. A hőtartalommal rendelkező közegek szerint alapvetően háromféle hőszivattyút különböztethető meg:   a levegős hőszivattyúk, vagy más néven levegő-víz hőszivattyúk, a hőszivattyút körülvevő levegőből képesek a hőt kinyerni      a geotermikus hőszivattyúk a földkéreg hőjét képesek hasznosítani nyílt rendszerben a talajvíz közvetlen kitermelésével, illetve lefúrt, zárt rendszerben talajszondák teszik lehetővé a hő kinyerését     a hidrotermikus hőszivattyúk általában a felszíni vizek hőjét képesek hasznosítani  
A hőszivattyú típusai
Geotermikus hőszivattyúkLevegő-víz hőszivattyúkLevegő-levegő hőszivattyúkVíz-víz hőszivattyúk Geotermikus hőszivattyúk: a legismertebb hőszivattyú típus. A geotermikus hőszivattyú - nevéből adódóan - a föld hőjét hasznosítja, abból vonja el a hőt. Két típusa van: a talajkollektoros és a talajszondás hőszivattyú. - A talajkollektoros hőszivattyú esetén körülbelül 1,5 méteres mélységben vízszintesen fektetik le a csöveket. Ezt a földréteget a nap közvetlenül melegíti.  - A talajszondás hőszivattyú esetében függőlegesen fúrnak le 60-100-150 méteres mélységbe. Jelentősen függ az adott hely geológiai adottságaitól. A lefúrt talajszondák számát a hőigény nagysága határozza meg.Fontos, hogy a talj hőháztartása egyensúlyának érdekében az elvont hőt visszatápláljuk a földbe, ezért hűtésre és fűtésre is egyaránt használjuk.Telepítése, kialakítása a fúrási- és földmunkák miatt igen drága, üzemeltetési költsége közepes. Levegő-víz hőszivattyúk: a legelterjedtebb hőszivattyús típus az egyszerű telepítése, kis helyigénye miatt. A kültéri levegőből vonják el a hőt, és a víz, mint közvetítő közeg segítségéveljuttatja el azt a beltérbe. A hagyományos levegő-víz hőszivattyúk esetén minél alacsonyabb a külső hőmérséklet annál nagyobb energiára van szükség a hőelvonáshoz, ezért ezeknél a készülékeknél gyakran alkalmaznak kiegészítő fűtést. A Mitsubishi Electric Zubadan hőszivattyúk ezzel szemben egyedülálló, világszabadalmaztatott technológiájuknak köszönhetően -15 C˚-ig képesek állandó teljesítményt nyújtani a nélkül, hogy fokozattabb energiafelhasználást igényélnenének. Így biztosítják egyedülálló, gazdaságos működésüket.Beruházási és üzemeltetési költséget együtt tekintve ez alegolcsóbb megoldás a családi házak számára. Hűtésre, fűtés, használati melegvíz készítésre egyaránt kiváló. Önállóan és hibrid – meglévő fűtési rendszerrel együtt - üzemmódban is használható.Megkülönböztetjük osztott (split) vagy monoblokkos (kompakt) rendszert aszerint,  hogy a hőcserélő a beltérben vagy a kültéri egységben kerül elhelyezésre. Víz-víz hőszivattyúk: a talajvízből vonnak el hőt. A kútfúrás miatt e rendszer beüzemelési költsége is igen drága. Két kutat kellfúrni: az egyikkel kinyerjük a vizet, a másikkal pedig visszajuttatjuk a talajba azt. Hűtésre és fűtésre is egyaránt használható.Levegő-levegő hőszivattyú: az a szerkezet, amely a kültéri levegőből vonja el a hőt, és azt eljuttatja egy más helyen lévő levegőnek és ott leadja. Tipikus levegő-levegő hőszivattyúk a fűteni és hűteni képes klímaberendezések.
Mik a hőszivattyú előnyei?
Költségtakarékosság: az energiafelhasználás költségeinek jelentős megtakarítása. Ez a megtakarítás folyamatosan növekszik a várható gázár növekedés mértékétől függően.Egész évben képes közvetett módon kiaknázni a nap energiáját, nem függ a pillanatnyi napsugárzás erősségétől, mivel a környezetben eltárolt talajhő-energiát hasznosítja.Segítségével alacsony hőmérsékletszintű hőforrásokból is kinyerhető hő, illetve hulladékhőt hasznosíthatunk.Amennyiben a fűtést teljes egészében a hőszivattyú végzi (monovalens rendszer), nincs szükség kéményre, a helyszínen nincs károsanyag kibocsátás, környezet szennyezés!Új építményeknél gázbevezetési költség megtakarítás.Fűtés, hűtés, melegvíz készítés egy készülékkel megoldható.Hőszivattyúval épületek komplett légkondicionálása, hűtése is megoldható falfűtés, vagy fain-coll alkalmazásával.
Geotermikus hőszivattyú helyett jobb a Zubadan levegő-víz hőszivattyú?
Magyarországon a geotermikus hőszivattyúk terjedtek el korábban, melynek oka valószínűleg az akkor még hiányzó egyéb hatékony hőszivattyús megoldások is lehettek. A levegős hőszivattyú időközben technológiai megújuláson mentek keresztül, azonban a geotermikus hőszivattyúkkal versenyképes megoldások csak nemrég jelentek meg - hazánkban. (A Mitsubishi Electric Zubadan levegő-víz hőszivattyúja már az 1990-es években debütált Japánban, a most kapható Zubadan berendezések már a 3. generációs levegős hőszivattyút jelentik.) Addig, míg a Flash Injection technológiának felszerelt Zubadan levegő víz hőszivattyú szezonális COP értéke min. 3,5; egy szondás geotermikus hőszivattyú szezonális COP értéke jellemzően 4,0 körül alakul - azonos épületoldali gépészeti kapcsolást feltételezve (pl. mindkét rendszer alacsony hőmérsékletű padlófűtésre dolgozik). A szondás geotermikus hőszivattyú szezonális hatásfoka COP 4,0 körül alakul természetesen figyelembe véve a geotermikus rendszer üzemeltetéséhez szükséges vízoldali keringető szivattyúk (szondaköri szivattyú, primer és/vagy szekunder keringető szivattyúk) járulékos teljesítmény felvételeit is - hiszen az általuk fogyasztott elektromos energia díját is ki kell fizetni. Mit jelent a felhasználónak a két rendszer közti minimális COP 0,5 különbség? A szondás geotermikus hőszivattyú és a Zubadan levegős hőszivattyú közti szezonális üzemeltetési költségkülönbség olyan alacsony, hogy a beruházási költség többlet a hőszivattyúk élettartamán sem tud megtérülni; azaz a drágább, de csak némileg gazdaságosabb szondás geotermikus rendszer nem térül meg a Zubadan levegős hőszivattyúhoz képest. A geotermikus hőszivattyú extra beruházási költsége a Zubadan levegős hőszivattyúhoz képest a berendezés élettartama alatt SEM térül meg, pénzügyi oldalról a Zubadan levegős hőszivattyú egyértelműen jobb döntés, mint a geotermikus hőszivattyú.
Hogyan működik a levegős hőszivattyú?
A hőszivattyú működési elveA hőszivattyúk működésének kulcsa a bennük lévő hűtőközegben rejlik. A hűtőközegnek köszönhetően az egészen alacsony hőmérsékletű -25°-os levegőből is kinyerhetjük a hőt úgy, hogy a kültéri egységen átáramoltatott -33°C-os hűtőközeget a levegő -25°C-ra melegíti fel, miközben a levegő maga -33°C-ra hűl le. Ezért van az, hogy a levegős hőszivattyúk közvetlen közelében jóval hidegebb van, mint a kert egyéb részein; ezért kiemelkedő fontosságú a levegős hőszivattyú kültéri egységének jól szellőző elhelyezése. A hőszivattyú alapvető részei a kültéri egység, melyben a hűtőközeg áramoltatását végző kompresszor is megtalálható, a beltéri egység, melyben a hűtőközegből melegvíz keletkezik, illetve a hűtőköri csővezeték, melyen keresztül a nagynyomású hűtőközeg jut el a beltéri egységhez. 1. Zubadan levegő víz hőszivattyú kültéri egység 2. Használati melegvíz tároló 3. Padlófűtés 4. Használati melegvíz csapolók 5. Radiátor A levegős hőszivattyú látszólag lehetetlen dologra képes: egy kilowatt villamos energiából akár négyszer-ötször annyi  fűtési (hűtési) energiát képes az épület falán belülre juttatni, mivel a szükséges teljesítménynek a 80 %-át a környezeti levegő hőtartalmát hasznosítva a környezetből nyeri, ahol a hő egész évben korlátlanul rendelkezésre áll. Ez valóban energiatakarékos és környezetkímélő megoldás, miközben energiaszámlája közel 40%-al alacsonyabb lehet! A Mitsubishi Electric Zubadan levegős hőszivattyúval a fűtés kimagaslóan hatékony és kényelmes. Hőszivattyúink a korszerű klímaberendezésekből ismert legmodernebb inverteres technológiát alkalmazzák. Fokozat nélküli szabályozás gondoskodik arról, hogy a rendszer csak annyi hőenergiát biztosítson, amennyire éppen szükség van. A Mitsubishi Electric Zubadan hőszivattyúra váltva környezetkímélő módon oldhatja meg fűtését és egész évben pénzt takaríthat meg. Ha kiváncsi akciós akciós Zubadan hőszivattyú árainkra, akkor tekintse meg itt.
Tud-e használati melegvizet készíteni a Zubadan hőszivattyú?
A Zubadan levegő víz hőszivattyú - tisztán hőszivattyúsan, vagyis bármiféle elektromos kiegészítő fűtés nélkül - 60°C-os melegvíz előállítására is képes. A befecskendezős Flash Injection technológia révén a levegős hőszivattyúktól nem megszokott, igen magas hőmérsékletű használati melegvíz is előállítható. Részletek a Flash Injection technológiáról a Tudásbázisban. Természetesen az elegendő mennyiségű használati melegvíz biztosításának ésszerűbb megoldása is van, mintsem a tárolt víz hőfokának 60°C-ra történő emelése. A hőszivattyús rendszerekben javasolt beállított használati melegvíz hőmérséklet 42-45°C, amivel a hőszivattyús melegvíz készítés elektromos energia felhasználása is még jól kézben tartható.     
Miért nincs szükség elektromos segédfűtésre a Zubadan levegős hőszivattyúknál?
A Zubadan levegő-víz hőszivattyúban nincs beépítve semmilyen elektromos segédfűtés, mivel a Mitsubishi Electric Zubadan hőszivattyú -15°C-ig állandó teljesítménye szükségtelenné teszi az elektromos rásegítést. A hagyományos levegős hőszivattyúk fűtési teljesítménye a névleges értékük felére esik esik le -15°C-ban, azaz egy 14kW névleges teljesítményű levegős hőszivattyú a nagy hidegben már csak 7-8kW fűtési teljesítmény leadására képes. Ahhoz, hogy a hagyományos hőszivattyúk -15°C-ban is képesek legyenek fűteni a gyártók kiegészítő fűtőpatronokat építenek berendezéseikbe, melyek üzemeltetése egyértelműen lerontja a rendszer hatásfokát, azaz a szezonális COP értékét. A Mitsubishi Electric  által kifejlesztett Flash Injection befecskendezős technológia és a HIC hőcserélő együttes alkalmazásának köszönhetően a Zubadan hőszivattyú - tisztán hőszivattyúsan - is képes biztosítani a mindenkori szükséges fűtőteljesítményt. , elkerülve ezzel a gazdaságtalan kiegészítő elektromos segédfűtés alkalmazását. Az egyre alacsonyabb külső hőmérséklet esetén a kültéri egység kompresszora egyre magasabb teljesítményfelvétellel reagál, azonban a befecskendezésnek köszönhetően az így előállított extra teljesítmény COP értéke még mindig jóval meghaladja a kiegészítő elektromos fűtéssel elérhető rásegítéses rendszer jóságfokát. Egy hagyományos levegős hőszivattyúval összehasonlítva a különbség szembetűnő; addig, míg a Zubadan befecskendezős levegős hőszivattyú egy adott teljesítményigényt kizárólag hőszivattyúsan elégít ki addig az elektromos segédfűtéssel felszerelt egyéb levegős hőszivattyú csak vegyes, vagyis hőszivattyús és elektromos teljesítménnyel képes megoldani a feladatot. Az, hogy milyen külső hőmérsékletnél, vagy milyen teljesítményigénynél kapcsol be a beépített elektromos fűtés, több paraméter függvénye. Egy azonban biztos; amikor az elektromos fűtés rásegít, az eredő COP érték jóval a tisztán hőszivattyús üzem COP értéke alatt mozog.
Zubadan hőszivattyú felújításhoz és új épületbe is!
A Mitsubishi Electric Zubadan hőszivattyúk a meglévő házak felújításakor és az újonnan épülő házakba történő beépítéskor is egyaránt kiválóan alkalmazhatók. Az adott épület vonalaihoz illeszkedő tervezés, a hosszú vezetékek és a készülék kompakt mérete nagyfokú rugalmasságot és mozgásteret biztosít az építtetőnek. Bármilyen kis telekről is legyen szó, a tetőn vagy a hátsó udvarban biztosan talál megfelelő helyet a halk hőszivattyú elhelyezésére.  Felújítás - meglévő épületek A Zubadan hőszivattyúk probléma nélkül integrálhatók a meglévő fűtési rendszerbe. A meglévő fűtési rendszer egyszerűen átalakítható energiatakarékos fűtési rendszerré, használati melegvíz előállítással együtt. A telepítés költségeit csökkenti, hogy a meglévő tartályok, szivattyúk, keverőszelepek és szabályozó készülékek a legtöbb esetben újra felhasználhatók. Új épületek Jövőbe tekintő fűtés és klimatizálás az építkezés kezdetétől fogva. A Zubadan levegő-víz hőszivattyúk rendkívül egyszerűen alkalmazhatók, mivel a rendszer valamennyi alkatrésze a tervezési fázisban kiválasztható, és a hozzá tartozó felületi padló-, fal- és mennyezetfűtés az előremenő hőmérsékletnek megfelelően tervezhető. A használati melegvíz előállítása gazdaságos módon történik. További kényelmet jelent a hőszivattyú hűtési funkciója, mellyel a szobák nyáron energiatakarékosan klimatizálhatóak.
Milyen előnyei vannak a Zubadan hőszivattyúnak?
A Zubadan hőszivattyúk -25° C-os külső hőmérsékletig képesek a helyiség fűtéséről gondoskodni, rendelkeznek a levegős hőszivattyúk minden előnyével, ám több dologban is felülmúlják azt, hiszen a levegős hőszivattyúk között is van különbség. Nagy teljesítményű A Zubadan levegő-víz hőszivattyú -15° C-on is 100 % teljesítmény leadására képes - szemben a hagyományos levegős hőszivattyúkkal - tisztán hőszivattyúsan kiegészítő elektromos segédfűtés nélkül. Gyors A Zubadan hőszivattyú képes néhány perc alatt felfűteni a helyiséget, ezt a gázfűtésnél gyorsabban és olcsóbban teszi. Télálló A kültéri egységeknek elsősorban fagypont alatt kell a legjobb teljesítményt nyújtaniuk. Az ötletes és világszabadalmaztatott alacsony hőmérsékletű hűtési teljesítményével a Zubadan hőszivattyú még igen alacsony külsőhőmérséklet esetén is magabiztosan gondoskodik a fűtendő helyiség kellemes hőmérsékletéről, működése -28°C-on is garantált. Energiatakarékos Ha Ön az energiatakarékosságra nagy hangsúlyt fektet, akkor ez a hőszivattyú ideális választás! A Zubadan hőszivattyúk a leggazdagságosabban üzemeltethető készülékeknek járó A-energiaosztályú besorolással rendelkeznek. Optimalizált leolvasztási funkció Ha fagypont alatt a levegőben lévő pára a kültéri egységre fagy, akkor automatikusan bekapcsol az optimalizált leolvasztási funkció, gondoskodva az állandó energiahatékonyságról és fűtési teljesítményről. A Zubadan technológiával a kültéri egység különösen gyorsan és hatékonyan leolvasztható, ezáltal a rendszer néhány perc múlva ismét teljes fűtési teljesítménnyel működhet.
Miért megbízható és biztonságos a Zubadan hőszivattyú?
BIZTONSÁG, MEGBÍZHATÓSÁG Az elmúlt időszakok gázbeszerzési  problémái egyértleműen rávilágítottak a földgáz, mint jelenlegi elsőrendű fűtési energiahordozó bizonytalanságaira. Azokban az országokban, ahol földgáztározók állnak rendelkezésre, a gázhiány ideig-óráig kezelhető, azonban ezek kapacitása is igen véges. Egyértlemű alternatívaként kínálkozik a megújuló energia felhasználása, köztük is vezető szerepben tűnnek ki az AEROTHERMIA képviselői, vagyis a levegő-víz hőszivattyúk. (Európa Parlament 2008.december 17.-i állásfoglalása szerint a megújuló energiforrásokat három kategóriába sorolták, mégpedig: AEROTHERM (Aerotermális, Aerotermia): levegő-víz hőszivattyúkGEOTHERM (Geotermális, Geotermia): geotermikus hőszivattyúk HYDROTHERM (Hidrotermális, Hidrotermia): víz-víz hőszivattyúkA Mitsubishi Electric Zubadan levegő-víz hőszivattyú szakított minden korábbi negatív, a levegős hőszivattyúkra jellemző tulajdonsággal, és egyedülűálló technológiájával a hőszivattyúk élvonalába emelte a Mitsubishi Electric hőszivattyúkat.BIZTONSÁGOS:mert az egyedülálló Flash-Injection szabályzásának köszönhetően a hőszivattyú leadott fűtési teljesítménye -15°C-ig ÁLLANDÓ; eddig ez első és egyetlen levegős hőszivattyú ilyen tulajdonsággal, MEGBÍZHATÓ:Mert -28°C-ig kizárólag a hőszivattyúzásnak köszönhetően, tisztán hőszivattyúsan képes fűteni, vagyis a szélsőséges magyarországi téli viszonyok között is megnyugtatóan fűti otthonunkat. (Megj. a Zubadan hőszivattyút a Japán Hokkaidó szigetén tesztelték, ahol a tél igen zord, jelentős havazással.)
A gazdaságos hőszivattyú épület igényei
A hőszivattyúkat jól hőszigetelt épületre és alacsony hőmérsékletű felületfűtésre és -hűtésre érdemes alkalmazni!Befolyásolja a kiválasztást, hogy van-e, illetve akarunk-e kazánt, ezáltal monovalens vagy bivalens (HIBRID) üzemeltetési módot akarunk-e alkalmazni.A gép teljesítményének meghatározásához a lehető legpontosabban meg kell határozni az épület téli fűtési hőszükségletének és nyári hőterhelésének értékét. Az épületek egyre fokozottabb hőszigeteltségével a hőszükséglet nagymértékben, a hőterhelés viszont csak minimális mértékben csökken, ezért lehet, hogy a hőterhelés fogja meghatározni a szükséges gépteljesítményt. A fűtési és hűtési igény csökkentési lehetőségeit egyeztetni kell az építtetővel, amelynek nemcsak beruházási, hanem (sőt elsősorban) üzemeltetési költségvonzatai vannak!Ma már nem lehet „kapásból" azt mondani, mint a kazánoknál szokásos, hogy jó lesz egy 24 vagy 40 kW-os készülék. A fajlagos fűtési hőszükséglet a régebbi (B30-as tégla és gerébtokos ablakok korszakában) 50-60 W/m3 helyett 15-20 W/m3, fokozottabb hőszigetelés és hővisszanyerős lakásszellőztetés esetén pedig 10 W/m3 körül adódik.A hőszivattyú még gazdaságosabb üzemeltetéséhez ajánlott a beltérben puffertartályt alklamazni.>>
Mitsubishi Electric Zubadan hőszivattyú ár
Zubadan hőszivattyú leolvasztás
Mitsubishi Electric klíma akció
Levegős és geotermikus hőszivattyúk összehasonlítása
Lossnay hővisszanyerős szellőztető
Zubadan fórum (tudásbázis)
Szállítás
Adatkezelési szabályzat
Cookie szabályzat
COP Rendszertechnika Kft.
Mitsubishi Electric Zubadan

2011 Budakalász,
József Attila u. 75.
hoszivattyuszakerto.hu
+36 1 353 9375
+36 20 432 7842
Mekkora megtakarítást lehet elérni a hőszivattyúkkal?